Solato lahko pripravimo kot glavno jed za 1 osebo ali kot prilogo k drugim jedem za 2 osebi. Količine so okvirne, solato si lahko sestavimo po svojem okusu in potrebah.


Sestavine:

1 srednje veliko jajce

1 pest kuhane čičerike

2 pesti stročjega fižola (vrsta ni pomembna)

1 majhna rdeča čebula

1 velika žlica oljčnega olja

Vinski ali jabolčni kis po okusu

 

Postopek priprave:

Jajce skuhamo na poljubno trdoto, olupimo lupino in narežemo na koščke.

Svež stročji fižol na obeh koncih porežemo, odstranimo nitke in dobro operemo. V zavreti in rahlo osoljeni vodi ga kuhamo vsaj 10 minut (odvisno od vrste). Pazimo, da ga ne razkuhamo - ostati mora čvrst.


Suha zrna čičerike predhodno namakamo čez noč, odlijemo vodo, v kateri smo jo namakali in kuhamo v sveži vodi okrog 60 minut oziroma dokler zrna ne postanejo mehka. Tvorbo plinov v prebavilih po uživanju čičerike lahko omilimo tako, da čičeriko kuhamo skupaj z lovorjevim listom, janežem ali kumino. V kolikor smo na tesnem s časom, lahko uporabimo konzervirano čičeriko, ki jo pred uživanjem dobro speremo pod tekočo vodo.

Čičeriko in stročji fižol odcedimo in stresemo v skledo. Čebulo olupimo, operemo in v skledo narežemo na tanke kolobarje. Dodamo narezano jajce. Solato začinimo z oljčnim oljem, kisom in po potrebi s soljo in poprom. Dobro premešamo. Zraven si privoščimo še kos polnozrnatega kruha.