Solato lahko pripravimo kot glavno jed za 1 osebo ali kot prilogo k drugim jedem za 2 osebi. Količine so okvirne, solato si lahko sestavimo po svojem okusu in potrebah. Sestavine: 1 srednje veliko jajce 1 pest kuhane čičerike 2 pesti stročjega fižola (vrsta ni pomembna) 1 majhna rdeča čebula 1 velika žlica oljčnega olja Vinski ali jabolčni kis po okusu
Postopek priprave: Jajce skuhamo na poljubno trdoto, olupimo lupino in narežemo na koščke. Svež stročji fižol na obeh koncih porežemo, odstranimo nitke in dobro operemo. V zavreti in rahlo osoljeni vodi ga kuhamo vsaj 10 minut (odvisno od vrste). Pazimo, da ga ne razkuhamo - ostati mora čvrst. Suha zrna čičerike predhodno namakamo čez noč, odlijemo vodo, v kateri smo jo namakali in kuhamo v sveži vodi okrog 60 minut oziroma dokler zrna ne postanejo mehka. Tvorbo plinov v prebavilih po uživanju čičerike lahko omilimo tako, da čičeriko kuhamo skupaj z lovorjevim listom, janežem ali kumino. V kolikor smo na tesnem s časom, lahko uporabimo konzervirano čičeriko, ki jo pred uživanjem dobro speremo pod tekočo vodo. Čičeriko in stročji fižol odcedimo in stresemo v skledo. Čebulo olupimo, operemo in v skledo narežemo na tanke kolobarje. Dodamo narezano jajce. Solato začinimo z oljčnim oljem, kisom in po potrebi s soljo in poprom. Dobro premešamo. Zraven si privoščimo še kos polnozrnatega kruha.
|