POLNJENE PAPRIKE


POTREBUJEMO:


  • 400 g mletega govejega mesa

  • 6 rumenih paprik

  • 4 čebule

  • 2 jajci

  • peteršilj

  • sol

  • oljčno olje

  • 1 manjša skodelica riža

  • pasiran paradižnik (domač)


PRIPOMOČKI:

  • deska

  • nož

  • večja ponev

  • posoda

  • kuhalnica


NAVODILA ZA PRIPRAVO:


Pred začetkom priprave si dobro umijemo roke in pripravimo delovno površino. Za začetek si lahko najprej pripravimo vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali. Najprej paprikam odrežemo vrh in odstranimo semena ter jih nato dobro operemo pod tekočo vodo. Paziti moramo, da ostanejo cele in nam ne počijo. Olupimo čebulo in jo prav tako operemo. Pripravimo si desko, ki jo bomo potrebovali za rezanje čebule ter peteršilja. Peteršilj operemo in ga na drobno sesekljamo. Prav tako na drobne koščke narežemo čebulo.


V širši in nekoliko večji posodi segrejemo oljčno olje in nanj stresemo čebulo ter česen, ki ju prepražimo do zlato rjave barve. Nato dodamo še mleto meso in popražimo vse skupaj.


Riž stresemo v malce osoljeno vodo in ga kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut, riža ne skuhamo do konca.


Mletemu mesu, čebuli in česnu, ki smo jih dobro prepražil, primešamo jajci, peteršilj, riž in vse skupaj z rokami ali kuhalnico dobro zmešamo. Nato vzamemo paprike in jih napolnimo z maso.


V posodo, kjer bomo kuhali paprike prepražimo še malo čebule, ji dodamo paradižnikovo mezgo, vodo, po želji lahko tudi nekaj začimb za boljši okus in vanjo položimo paprike, ki morajo biti dobro prekrite z omako. Kuhamo približno eno uro.


Za prilogo lahko pripravimo krompirjev pire.



NASVETI ZA SHRANJEVANJE V ZAMRZOVALNIKU


Polnjene paprike lahko shranimo v zamrzovalnik in jih uporabimo tudi, ko imamo na voljo manj časa za kuhanje, vendar jih moramo pred tem ohladiti na sobno temperaturo (približno 20 stopinj).

  • Zamrzujemo vedno v količinah ali porcijah, ki jih bomo lahko porabili takoj

  • Uporabimo posode primerne za zamrzovanje

  • Odmrzujemo lahko tako, da posodo postavimo v hladilnik, v hladno okolje, lahko uporabljamo mikrovalovne pečice, nikoli pa tople vode ali odmrzovanja na sobni temperaturi.

  • Ko jed odmrznemo jo moramo porabiti takoj in ne zamrzujemo ponovno.



PRIBLIŽNE ENERGIJSKE VREDNOSTI (na 1 porcijo):


ENERGIJSKA VREDNOST – 625 kcal (2625 kJ)

OGLJIKOVI HIDRATI – 78 g

BELJAKOVINE – 36 g

MAŠČOBE – 18 g

PREHRANSKE VLAKNINE – 7 g



Pripravila: Tjaša Ludvik, dipl. dietetičarka