GOBOVA JUHA


POTREBUJEMO:


  • 2 srednje veliki čebuli

  • 1 strok česna

  • 200 g svežih ali zamrznjenih jurčkov

  • sol

  • majaron

  • bazilika

  • oljčno olje


PRIPOMOČKI:


  • deska za rezanje

  • nož

  • posoda za kuhanje

  • kuhalnica

  • palični mešalnik


NAVODILA ZA PRIPRAVO:


Priprava je zelo hitra in enostavna.


Čebulo olupimo in operemo pod tekočo vodo. Vzamemo desko na kateri čebulo narežemo na drobne koščke. Enako naredimo s česnom ter ga na drobno nasekljamo.


V posodo vlijemo malo oljčnega olja in prepražimo čebulo do zlato rjave barve. Prav tako skupaj z njo prepražimo tudi nasekljan česen. Ko čebula dobi želeno barvo stresemo v posodo gobe (jurčke). Tej so lahko zamrznjeni, v kolikor pa uporabimo sveže, jih moramo dobro očistiti in umiti pod tekočo vodo, narežemo jih na tanjše in manjše kose.


Vsebino prelijemo z vodo, ravno toliko, da se gobe lahko kuhajo. Kuhamo približno 30 minut. Nato uporabimo palični mešalnik in vse skupaj dobro zmiksamo. Če želimo lahko predhodno nekaj koščkov gob odvzamemo in tako ohranimo cele. Ko to naredimo dolijemo toliko vode, da dobimo redkejšo vsebino. Kuhamo še približno 20 minut, dodamo sol, majaron in baziliko. Poleg juhe si lahko privoščimo košček polnozrnatega kruha.

Dober tek!



ZANIMIVOST:


Gobe vsebujejo veliko kakovostnih beljakovin, čeprav samo z njimi ne pokrijemo dnevnih energijskih potreb po beljakovinah. Veljajo za odlično začimbo, ki jo lahko umestimo k različnim jedem in tako nekoliko popestrimo jedilnik. Zanje velja, da vsebujejo zelo malo maščob in veliko prehranskih vlaknin. So dober vir vitaminov B1, B2, B3, folne kisline in vitamina D. Prav tako so tudi vir mineralov kot so kalcij, kalij, natrij, magnezij in železo.






PRIBLIŽNE ENERGIJSKE VREDNOSTI (na 1 porcijo):


ENERGIJSKA VREDNOST: 350 kcal (1470 kJ)

OGLJIKOVI HIDRATI: 49 g

BELJAKOVINE: 13 g

MAŠČOBE: 11 g




Pripravila: Tjaša Ludvik, dipl. dietetičarka