AVOKADOV NAMAZ Z DOMAČO SKUTO


POTREBUJEMO (za približno 2 kosa kruha):


  • 100 g avokada

  • 100 g domače skute

  • 1 strok česna

  • 50 g grškega jogurta

  • malo limone

  • sol



NAVODILA ZA PRIPRAVO:


Za začetek si najprej pripravimo posodo v kateri bomo pripravljali namaz. Nato olupimo in razkoščičimo avokado. Pripravimo si tudi česen, ki ga olupimo in na drobno zrežemo ali zdrobimo. V posodo dodamo ostale sestavine, torej skuto, v približno enaki količini kot je avokada, grški jogurt, strok česna, nekaj kapljic limone in sol. Če želimo lahko dodamo tudi list sveže bazilike, ki se k namazu odlično poda. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom, lahko pa tudi dobro pretlačimo in zmešamo s pomočjo vilice.


Namaz postrežemo na polnozrnatem kruhu, ki ga lahko popečemo, zraven pa dodamo še svež narezan paradižnik.




ZANIMIVOST:


Avokado je pretežno sestavljen iz ogljikovih hidratov, predvsem prehranskih vlaknin, vode ter omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Dokazano je bilo, da vsakodnevno uživanje avokada prispeva k nižji vrednosti holesterola v krvi ter k nižjemu krvnemu tlaku, zahvaljujoč visoke vsebnosti fitosterolov, kalija in luteina. Hkrati pa pripomore tudi k boljšemu delovanju našega imunskega sistema, ki je pomemben za obrambo pred številnimi škodljivimi mikroorganizmi in pripomore k zdravemu staranju.



PRIBLIŽNE ENERGIJSKE VREDNOSTI (na 1 porcijo):


ENERGIJSKA VREDNOST – 524 kcal (2200 kJ)

OGLJIKOVI HIDRATI – 38 g

BELJAKOVINE – 25 g

MAŠČOBE – 30 g

PREHRANSKE VLAKNINE – 13 g






Pripravila: Tjaša Ludvik, dipl. dietetičarka