Avokadov namaz z domačo skuto
|
AVOKADOV NAMAZ Z DOMAČO SKUTO
POTREBUJEMO (za približno 2 kosa kruha):
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
Za začetek si najprej pripravimo posodo v kateri bomo pripravljali namaz. Nato olupimo in razkoščičimo avokado. Pripravimo si tudi česen, ki ga olupimo in na drobno zrežemo ali zdrobimo. V posodo dodamo ostale sestavine, torej skuto, v približno enaki količini kot je avokada, grški jogurt, strok česna, nekaj kapljic limone in sol. Če želimo lahko dodamo tudi list sveže bazilike, ki se k namazu odlično poda. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom, lahko pa tudi dobro pretlačimo in zmešamo s pomočjo vilice. Namaz postrežemo na polnozrnatem kruhu, ki ga lahko popečemo, zraven pa dodamo še svež narezan paradižnik. ZANIMIVOST:
Avokado je pretežno sestavljen iz ogljikovih hidratov, predvsem prehranskih vlaknin, vode ter omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Dokazano je bilo, da vsakodnevno uživanje avokada prispeva k nižji vrednosti holesterola v krvi ter k nižjemu krvnemu tlaku, zahvaljujoč visoke vsebnosti fitosterolov, kalija in luteina. Hkrati pa pripomore tudi k boljšemu delovanju našega imunskega sistema, ki je pomemben za obrambo pred številnimi škodljivimi mikroorganizmi in pripomore k zdravemu staranju. PRIBLIŽNE ENERGIJSKE VREDNOSTI (na 1 porcijo):
ENERGIJSKA VREDNOST – 524 kcal (2200 kJ) OGLJIKOVI HIDRATI – 38 g BELJAKOVINE – 25 g MAŠČOBE – 30 g PREHRANSKE VLAKNINE – 13 g Pripravila: Tjaša Ludvik, dipl. dietetičarka |