OKROGLA MIZA »ZDRAVA PREHRANA JE NAČIN ŽIVLJENJA«, 13.11.2019


Sredi novembra smo se v sklopu projekta Bolnišnice Sežana Lokalno je zdravo v dogovoru z gospo Nado Višnjić, lastnico Sirah d.o.o. in hkrati partnerico našega projekta, zbrali v gosteh pri županji Občine Hrpelje – Kozina, gospe Saši Likavec Svetelšek, na okrogli mizi v sejni sobi občinske stavbe. Fokusirali smo se na zdravo uravnoteženo prehrano in zdrav način življenja.


Na dogodek so bili povabljeni predstavniki različnih javnih zavodov in društev, ki so se v veliki večini tudi pozitivno odzvali na povabilo in predlagano temo. Naj samo omenimo predsednico Športne zveze in predstavnico Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Koper Nevenko Ražman ter gospo Mileno Štolfa in gospoda Srečka Horvata iz KGZS Nova Gorica, ki je ravno tako partner v projektu Lokalno je zdravo. Prisostvovali so tudi članica Koronarnega društva, članica Društva upokojencev Hrpelje – Kozina in član Planinskega društva Slavnik. Nenazadnje izpostavimo še gospo mag. Silvano Šonc, direktorico Bolnišnice Sežana, ki je prva nagovorila zbrane in predstavila glavne cilje projekta Lokalno je zdravo. Med drugim tudi uveljavitev načela kratkih nabavnih verig in uporabe lokalnih sestavin tako doma kot v kuhinjah javnih institucij ter na splošno o načinu ozaveščanja in širjenja projekta. Osrednjo temo je predstavila dietetičarka Nadja Righetti, ki je prav tako zaposlena v Bolnišnici Sežana. Namenila nam je predavanje o individualni prehrani in povdarila, da gresta uravnotežena prehrana in gibanje z roko v roki. Samo ustrezna prehrana ni dovolj za zdravo telo. Po njenem predavanju se je razvnela živa razprava, udeleženci so vneto postavljali vprašanja. Spregovorilo se je tudi o Uredbi o zelenem javnem naročanju. Bolnišnica Sežana jo na polno izkorišča v dobrobit svojih pacientov, tako jo lahko postavimo ob bok vsem ostalim javnim ustanovam kot so vrtci, kjer se vse skupaj začne, šole in domovi za ostarele. Obenem je prišlo na plano, da namerava imeti Bolnišnica Sežana vsak mesec v okviru jedilnika dan kraške kuhinje. S tem bi domačim pacientom približali dom, ostalim, ki niso iz območja Krasa in Brkinov, pa predstavili tipično kulinariko tega okolja.


Kasneje so se razpravi priključila še podjetja s trgovino z dopolnilno prehrano. To so trgovina Klasje, Zeleno bogastvo, Limitless in VI-DA studio. Predstavili so nekatere svoje prodajne artikle. Ob koncu bi dodali besede diplomirane dietetičarke Nadje Righetti, ki pravi, da ne smemo verjeti vsem, ki nam karkoli svetujejo iz področja zdravja oziroma vsemu, kar preberemo v raznih revijah. Dolgoletne izkušnje in strokovna podkovanost še kako štejejo. Naučiti se je potrebno presojati na podlagi zdravega kmečkega razuma in kritično razmišljati. Nikakor ne izgubiti kompasa, pa če je nekaj prikazano še tako všečno. Tisto, kar je dobro za vas, ni nujno, da bo imelo pozitiven vpliv na nekoga drugega ali obratno. Konec koncev so prehranske strategije nekako personalizirane in individualno prilagojene.Adrijana Šonc in Monika Rešetič, Bolnišnica Sežana