DELAVNICA LOKALNO JE ZDRAVO – KUHANJE PARADIŽNIKOVE MEZGE, 30.8.2019
Bolnišnica Sežana skupaj z drugimi podporniki projekta »Po zdravje tudi na deželo« organizira razne izobraževalne delavnice. Eden izmed podpornikov projekta je ekološka kmetija Brinjevka, ki se nahaja na spodnjem Krasu. Na zadnji petek meseca avgusta smo se udeležili delavnice, ki je potekala na ekološki kmetiji Brinjevka v Malem dolu. Tema delavnice je bilo kuhanje paradižnikove mezge, ki so jo organizirali tamkajšnji zaposleni. Udeleženci različnih starostnih skupin smo skupaj pripravili eko paradižnikovo mezgo, dobesedno po principu od njive do vilic. Zaradi počasnega zorenja paradižnikov smo namesto paradižnikove mezge pripravili kar zelenjavno omako, ki se odlično poda k testeninam, cmokom, narastkom in drugim prilogam. Začeli smo z nabiranjem sveže eko zelenjave v rastlinjaku in na njivi: bučke, paprike in seveda paradižniki. |
Zelenjavo smo oprali in obrezali neužitne dele.
Paradižnike smo za kratek čas kuhali v vroči vodi, da je lupina odstopila. Tako smo jih brez težav olupili. Ostalo zelenjavo smo narezali na drobne koščke. Vse skupaj smo kuhali v polnem loncu vode na počasnem ognju v njihovi novi HACCP kuhinji.
Ko je bila zelenjavna mezga kuhana, smo jo vlili v predhodno ogrete in očiščene steklene kozarce ter jih močno zatisnili. Na ta način smo si pripravili možnost hitrega in zdravega obroka ob kateremkoli času. Vsak udeleženec delavnice je domov odnesel svoj kozarec zelenjavne omake.