ŠPAGETI Z BOLONJSKO OMAKO


Sestavine:

 •  
 • 2 večji čebuli
 • 1 srednje veliko korenje
 • 2 dcl vode
 • 1 dcl črnega vina (Teran)
 • 500 gramov domačega govejega mletega mesa
 • Približno 750 gramov pasiranega paradižnika (lahko domačega)
 • Približno 120 gramov špagetov (1 porcija); mi smo izbrali polnozrnate
 • Sol, poper, timijan, lovorjev list
 • Oljčno olje


Pripomočki:


 •  
 • Deska in nož za zelenjavo
 • Ribalnik
 • Nožek za lupljenje zelenjave
 • 2 večja lonca za kuhanje
 • Kuhalnica


POMEMBNO: Pravilno umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja povzročiteljev nalezljivih bolezni!Postopek priprave:


Pred začetkom rokovanja z živili, si najprej dobro umijemo roke in delovno površino. Nato na delovno površino postavimo desko za zelenjavo in pripravimo čebuli za rezanje (odstranimo olupek in konce). Čebuli narežemo na majhne kocke.  Nato korenje olupimo s pomočjo nožka za lupljenje zelenjave in ga operemo.


Na deski za zelenjavo ga naribamo na najmanjše trakce, s pomočjo ribalnika. Po končanem ribanju si umijemo roke in damo greti na štedilnik lonec z oljčnim oljem. Ko se olje segreje, prestavimo narezano čebulo v lonec, s pomočjo kuhalnice. Čebulo pražimo dokler ne postekleni. Nato ji dodajamo vodo (3-4 krat) in jo dušimo. Postopek ponavljamo dokler voda ne izhlapi in nato dodamo naribano korenje.


Dušimo približno minuto ali dve in dodamo meso. Meso začinimo z vsemi začimbami, razen lovorjev list prihranimo za kasneje. Vsebino v loncu mešamo in s pomočjo kuhalnice razkosamo meso na manjše koščke.Ko je meso pečeno, vlijemo v lonec vino in pustimo kuhati dokler alkohol ne izhlapi. Dodamo pasiran paradižnik in znižamo ogenj (na zelo nizek ogenj, 2). Dodamo še lovorjev list, pokrijemo in za najbolši okus kuhamo vsaj 2 uri. Med kuhanjem omako vsaj 3-krat premešamo.


Ko končamo s kuhanjem omake, jo odstavimo z ognja in pustimo pokrito, da se malenkost ohladi in zgosti. Medtem damo kuhati vodo v visokem loncu za špagete. Vodo osolimo in ko zavre, dodamo špagete. Kuhamo po navodilih proizvajalca. Nato špagetom odcedimo vodo in pustimo, da se malenkost ohladijo. Nato postrežemo špagete skupaj z bolonjsko omako in z malo naribanega parmezana ter pripravljeno domačo solato. 


Zakaj je izbira pravega mesa pomembna za bolonjsko omako?


Za bolonjsko omako je najbolje, če se odpravimo k lokalnemu mesarju in prosimo, da nam zmelje kos mesa, ki si ga izberemo. Tako bomo točno vedeli, kaj bomo zaužili. Govedino ločimo na 4 kakovostne kategorije glede kosov mesa. V najvišjo kategorijo (ekstra kakovostna kategorija) uvrščamo pljučno pečenko, zelo mehek in sočen kos mesa. V 1. kategorijo uvrščamo druge mehke in manj mastne kose mesa (ledja, hrbet/ramstek in kosi stegna). V 2. kakovostno kategorijo spadajo malenkost bolj mastni, a še vedno mehki kosi (kos pleča) ter v 3. kakovostno kategorijo spadajo ostali bolj mastni in žilavi kosi govedine (podplečje, potrebušina, rebra, bočnik, prsa, vrat). Za bolonjsko omako je najbolje izbrati goveje stegno, pleče ali podplečje. Lahko je tudi mešanica omenjenih kosov, vendar naj prevladujejo manj mastni kosi. Tako bomo dobili željen okus in mehko meso. Nikakor ne vzemite najkakovostnejših kosov, saj jih je za bolonjsko omako škoda (pljučna pečenka, ledja, ramstek) in tudi ne mastnih kosov oziroma manj kakovostnih kosov, saj so bolj primerni za juhe in pečenke.


Ali si vedel/a …?


Bolonjska omaka je odličen primer živila za shranjevanje v zamrzovalniku. Omako lahko skuhamo v večjih količinah in shranimo za kasneje, ko nam primanjkuje časa za kuhanje. Preden omako shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik, jo je potrebno v roku dveh ur najprej ohladiti na temperaturo okolja (približno 20 stopinj). Nato takoj spravimo v hladilnik na 5 stopinj ali zamrzovalnik (-18 stopinj). Če želimo živilo hitreje ohladiti ga damo ven, recimo na balkon, če je dovolj mrzlo ali pa posodo hladimo v mrzli vodi. V zamrzovalniku nas lahko bolonjska omaka počaka 2-3 mesece, v hladilniku pa 4 dni.


Približne energijske in hranilne vrednosti 1 porcije:


E: 654 kcal / 2,7 MJ

B: 39 g

OH: 90 g

M: 12 g

Vlaknine: 11 g


DOBER TEK!