ČIČERIKINI POLPETI V PEČICI S SMETANOVO OMAKO (prilagojeni za ledvične bolnike)


Sestavine za 24 polpet:


  • 2 jajci, srednje velikosti (okoli 100 g)
  • 1 srednje veliko korenje
  • 2 majhni konzervi čičerike
  • 1 strok česna
  • 1 srednje velika čebula
  • 10 belih prepečencev ALI 15 žlic bele moke (okvirno)
  • Sol, poper, kurkuma, paprika v prahu
  • Oljčno olje


Sestavine za omako (za 24 polpet):


  • 4 jedilne žlice kisle smetane
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 1 jedilna žlica vode
  • Peteršilj


Pripomočki:


  • Posoda ali skleda za pripravo mase
  • Palični mešalnik ali sesekljalnik
  • Lonec
  • Sito
  • Kuhalnica
  • Pekač
  • Papir za peko


POMEMBNO: Pravilno umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja povzročiteljev nalezljivih bolezni!


Postopek priprave mase za polpete:


Pred začetkom rokovanja z živili, si najprej dobro umijemo roke. Nato si na čisti delovni površini pripravimo posodo, v kateri bomo zmešali maso za čičerikine polpete. Prav tako postavimo na štedilnik kuhati lonec vode, v kateremu bomo skuhali korenje. Medtem v situ, pod curkom hladne vode, dobro operemo odcejeno čičeriko iz konzerv. Oprano in posušeno damo v posodo, v kateri bomo naredili maso.


V posodo dodamo obe jajci in kuhano korenje. Spasiramo s paličnim mešalnikom ali električnim sesekljalnikom do gladke mase, kot je vidno na sliki.


Nato na deski za zelenjavo narežemo na drobno čebulo in česen in ju dodamo k masi za polpete. Dobro premešamo s kuhalnico in nato dodamo še zdrobljen prepečenec ali moko.


Dodamo le ščepec soli, ostale naštete začimbe pa po okusu. Dodamo še 3 jedilne žlice oljčnega olja in ponovno dobro premešamo, da se vse sestavine med seboj povežejo. Če je potrebno, dodamo še moke ali prepečenca. Masa mora biti taka, da se ne lepi preveč na žlico (žlica mora stati pokončno, ko jo zapičimo v maso).


Posodo damo nato v hladilnik za vsaj 10 minut. Če imate čas, lahko maso pripravite že zjutraj in pustite do peke v hladilniku. Medtem ko je masa v hladilniku, lahko pripravimo omako.


Postopek priprave omake:


Nekaj svežega peteršilja dobro operemo pod curkom hladne vode. Nato ga na predhodno oprani deski za zelenjavo narežemo na majhne koščke.


V manjši skodelici zmešamo skupaj kislo smetano, limonin sok in vodo. Dodamo še sesekljan peteršilj in pomešamo. Pustimo v hladilniku dokler se ne spečejo polpeti.


Postopek priprave polpet:


Vžgemo pečico in nastavimo na 200 stopinj (ventilatorska). Pekač, v katerem bomo pripravili polpete, obložimo s papirjem za peko. Papir pokapljamo in premažemo z oljčnim oljem, da bodo polpeti hrustljavi tudi na spodnji strani.


Približna količina mase za polpete naj bo 1 kuhalnica. Polpete nato tvorimo z rokami in položimo na pekač. Preden jih damo v predhodno segreto pečico jih premažemo z nekaj oljčnega olja, da bodo polpeti hrustljavi. Premažemo z rokami ali s pomočjo čopiča.


Polpeti se pečejo 25 minut. Postrežemo skupaj s smetanovo omako ali kot nadomestilo sira/salame v sendviču.


Zakaj moramo oprati konzervirano/vloženo zelenjavo, stročnice, sadje pri kronični ledvični bolezni?


Tekočina v kateri so konzervirana ali vložena živila lahko vsebuje veliko soli in ostalih mineralov. V primeru konzerviranih kuhanih stročnic imamo v tekočini lahko tudi veliko kalija in fosforja, zato tekočino v pločevinki vedno odlijemo stran. Nato še stročnice dobre operemo pod curkom vode, da se odstrani še tista tekočina, ki je ostala na plodu. Če imam bolnik stroge omejitve fosforja in kalija, priporočamo še dodatno kuhanje stročnic za nekaj minut in ponovno odlitje tekočine v kateri so se kuhale.


Ali si vedel/a …?


Čičerika je takoj za sojo, drugi najboljši rastlinski vir beljakovin. Spada med stročnice, kar pomeni, da je hranilno zelo bogato živilo. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in malo maščob, od tega večinoma nenasičene maščobe, ki so bolj zdrava izbira. Je bogata s folati in cinkom. Vsebuje veliko vlaknin (8 g na 100 g kuhane čičerike), kar je pomemben podatek za kronične ledvične bolnike, saj je lahko pri njih znižan vnos vlaknin zaradi omejitve vnosa sveže zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov. Da bodo stročnice kot obrok tudi energijsko bogate, saj imajo kronični ledvični bolniki povišane potrebe po energiji, jih obogatimo z dodajanjem rastlinskih maščob (oljčno olje v našem primeru).


Energijske in hranilne vrednosti 5 polpetov iz moke:


E: 405 kcal (1701 kJ)

B: 12,5 g

OH: 50 g

M: 17 g

Natrij: 75 mg

Fosfor: 200 mg

Kalij: 400 mg


Energijske in hranilne vrednosti 5 polpetov iz prepečenca:


E: 320 kcal

B: 10 g

OH: 32,5 g

M: 17 g

Natrij: 150 mg

Fosfor: 175 mg

Kalij: 355 mg



DOBER TEK!