TESTENINE S SARDELAMI


POTREBUJEMO (2 porciji):


  • 300 g paradižnikove mezge (lahko tudi svež paradižnik)

  • 300 g jajčevcev

  • 300 g bučk

  • 240 g testenin

  • 100 g očiščenih sardel

  • 4 stroke česna

  • 3 žlice oliv

  • 2 manjši žlici kaper

  • sveža bazilika

  • sol

  • poper

  • oljčno olje


PRIPOMOČKI:

  • deska

  • nož

  • večja ponev

  • posoda

  • kuhalnica


POSTOPEK:


Pred samim začetkom priprave si dobro umijemo roke in pripravimo delovno površino. Na deski najprej nasekljamo stroke česna. Nato dobro operemo bučke in jajčevce, ter jih olupimo. Jajčevce narežemo na drobne kocke, bučke pa na krajše trakove. Zatem sesekljamo še olive in kapre.


Sledi priprava in čiščenje sardel. Sardele najprej dobro operemo pod tekočo vodo. Odstranimo jim drobovje. S prstom potegnemo po trebušni strani proti repu, da kost odstopi od mesa in jo odstranimo. Sardele položimo na desko.


Ko vse to naredimo, pristavimo ponev in vanjo vlijemo malo oljčnega olja. V ponvi prepražimo nasekljan česen. Ko česen postane zlato rumene barve dodamo očiščene sardele in na kocke narezane jajčevce. Vse skupaj popražimo in nato dodamo paradižnikovo mezgo. Kuhamo približno 10 – 15 minut. K temu dodamo še na trakove narezane bučke, sesekljane olive in kapre, prav tako za boljši okus in aromo dodamo baziliko. Solimo in kuhamo še približno 20 minut.


V drugi posodi skuhamo poljubne testenine. Kuhane in odcejene testenine stresemo k omaki in postrežemo.


ZANIMIVOST:


Uživanje rib je zelo priporočljivo, saj so zelo dober beljakovin in maščob, prav tako vitaminov in mineralov. Največkrat so izpostavljene omega-3 maščobne kisline, ki imajo dokazane pozitivne učinke na preprečevanje bolezni srca in ožilja.

Dokazano je bilo, da uživanje rib v sklopu uravnotežene prehrane preprečuje razvoj raka debelega črevesja. Predvsem manjše ribe, kot so sardele, lahko uživamo tudi s kostmi in dodatno povečamo vnos vitamina D, kalcija, fosforja. Na splošno z morskimi ribami tudi vnos selena in joda.


PRIBLIŽNE ENERGIJSKE VREDNOSTI (na 1 porcijo):


ENERGIJSKA VREDNOST – 436 kcal (1832 kJ)

OGLJIKOVI HIDRATI – 46 g

BELJAKOVINE – 24 g

MAŠČOBE – 18 g

PREHRANSKE VLAKNINE – 13 g



Pripravila: Tjaša Ludvik, dipl. dietetičarka