|
JADRANSKI BRANCIN V PEČICI S KROMPIRJEM |
Sestavine za 2 porciji:
- 2 jadranska brancina (očiščena)
- 6 srednje velikih, neolupljenih domačih krompirjev (okoli 700 g)
- 1 srednje veliko korenje (okoli 80 g)
- 1 srednje velika, neolupljena čebula (okoli 100 g)
- Oljčno olje iz slovenske Istre
- Sveži peteršilj
- Sol, poper, česen v prahu, rožmarin
Pripomočki:
- Deska za surove ribe
- Deska in nož za zelenjavo
- Nožek za lupljenje krompirja
- Posoda z luknjicami za pranje krompirja
- Večja skleda ali posoda
- Večji in globok pekač
- Čopič
- Pečica
POMEMBNO: Pravilno umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja povzročiteljev nalezljivih bolezni!
Postopek priprave:
Preden začnemo rokovati z živili, očistimo delovno površino in pripomočke ter dobro umijemo roke. Najprej olupimo krompir z nožkom za lupljenje. Ko olupimo ves krompir, ga damo v posodo z luknjicami. Dodamo mu še korenje in olupljeno čebulo ter dobro operemo.
Zelenjavo obrišemo s papirnato brisačko in položimo na desko za zelenjavo. Krompir narežemo na krhlje željene velikosti, korenje na kolobarje in čebulo na trakce.
Prenesemo v skledo in dodamo olje, sol, poper in rožmarin. Premešamo in damo na stran. Pekač, v katerem bomo pekli ribe in krompir, naoljimo z žlico olja. Nato damo greti pečico skupaj s pekačem na 200 stopinj.
Ko se pečica segreje, damo ven pekač in preložimo vanj krompir z zelenjavo. Pečemo 10 minut. V tem času pa na čisti delovni površini in deski za ribe pripravimo brancine. Premažemo jih z oljem s pomočjo čopiča, posolimo, dodamo poper in česen v prahu.
Tako naredimo na obeh straneh. Preden jih položimo v pekač s krompirjem, položimo nanje vejico peteršilja. Po 10-ih minutah jih položimo na vrh krompirja. Po 20-ih minutah jih obrnemo in pečemo še na drugi strani 15 minut. Jadranski brancin nato postrežemo s porcijo krompirja in zelenjave iz pečice ter s skledo domače salatine.
Zakaj damo greti pekač v pečico preden damo vanj krompir?
Preden pekač uporabimo je dobro, da se najprej segreje v pečici. Tako se bomo izognili temu, da se bo krompir zalepil na dno pekača. Posledično bomo tako privarčevali z vodo pri čiščenju pekača in z odvečnimi odpadki, saj nam ni treba uporabiti papirja za peko. Še en majhen nasvet: če imate radi hrustljav krompir, ga je potrebno pred peko posušiti s papirnato brisačko. Več vode kot bo ostalo, bolj se bo krompir ''kuhal''.
Ali si vedel/a …?
Brancin je riba, ki živi tudi v Jadranskem morju. Lahko zraste kar do 1 metra in doseže celo 10 kilogramov! Je zelo prilagodljiva riba, namreč ne moti je razlika v slanosti morja. Ravno zato se brancine na veliko goji v ribogojnicah. Brancin je odličen vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislin, saj 100 gramov mesa brancina vsebuje 21 gramov beljakovin in skoraj 1 gram omega 3 maščobnih kislin.
Približne energijske in hranilne vrednosti 1 porcije:
E: 695 kcal (2919 kJ)
B: 32,5 g
OH: 56 g
M: 37 g
Omega 3 MK: 1,2 g
Vlaknine: 9 g
DOBER TEK!
Recept pripravila: Dajana Lucas, dipl. dietetik