FRTALJA Z DIVJIMI ŠPARGLJI, PRŠUTOM IN TARTUFATO


Jed je primerna za sladkorne bolnike tipa 2.

Sestavine za 2 osebi:

 • 5 jajc proste reje
 • Šopek svežih divjih špargljev (cca. 50 g)
 • 1 večja rezina kraškega pršuta
 • 1 čajna žlička istrske tartufate
 • 1 čajna žlička istrskega oljčnega olja
 • Polnozrnati kruh (2 manjša kosa ali 1 večji kos = 60 g)
 • Poper, ščepec soli (Piranska sol)

Pripomočki:

 • Skleda in villica
 • Kuhalnica
 • Večja ponev
 • Deska in nož za zelenjavo


POMEMBNO: Pravilno umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja povzročiteljev nalezljivih bolezni!


Postopek priprave frtalje:

Pred začetkom rokovanja z živili poskrbimo, da je naša delovna površina čista in prav tako deska ter nož za zelenjavo, kjer bomo narezali šparglje. Nato si dobro umijemo roke in temeljito operemo šparglje pod tekočo vodo. Špargljem nato na deski odrežemo olesenele krajce in užitni del narežemo na majhne trakce.V skledo ubijemo 5 jajc, začinimo s soljo in poprom ter razžvrkljamo s pomočjo vilice (sol skoraj ni potrebna, saj je že pršut slan sam po sebi). Nato dodamo čajno žličko tartufate in ponovno dobro razžvrkljamo.

V ohlajeno ponev dodamo oljčno olje in jo nato segrejemo. Na hitro popražimo narezane šparglje in dodamo narezano feto pršuta, brez vidne maščobe (odstranimo beli del).Pečemo največ 1 minuto in nato dodamo razžvrkljana jajca s tartufato. Zmes stalno mešamo in ko jajca zakrknejo, odstranimo s štedilnika.
Postrežemo z dvemi kosi polnozrnatega kruha in s kosom sadja za posladek. Obrok je primeren v katerem koli delu dneva (zajtrk, kosilo ali večerja). Če bomo frtaljo jedli za kosilo, priporočamo zraven še skledo mešane solate.


Ali si vedel/a …?

Šparglji, predvsem divji, so bogati z različnimi hranili. Poleg netopnih vlaknin, vsebujejo veliko vitamina K, vitaminov B-kompleksa (predvsem folne kisline), železa in mangana. Vsebuje tudi antioksidant rutin, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Sezona špargljev se lahko začne že sredi marca, če je dovolj toplo in traja do junija. Divji šparglji so v primerjavi z gojenimi intenzivnejšega okusa in zato tudi nekoliko bolj priljubljeni v jedeh kot so frtalje, rižote, v omakah za testenine, ipd. Še ena zanimivost o špargljih: vplivajo na delovanje ledvic in s tem povečano izločanje vode (naravni diuretik), zato jih odsvetujemo kroničnim ledvičnim bolnikom, bolnikom z obolelimi sečili in ledvičnimi kamni.


Zakaj ima urin tako močan vonj po zaužitju špargljev?

Šparglji vsebujejo 1,2-ditiolan-4-karboksilno kislino. Ko zaužijemo šparglje, se produkti presnove te kisline sproščajo v urin, ki nato v stiku z zrakom dobijo značilen močan vonj. Kislina ni strupena, niti nima posebnih učinkov na zdravje.Energijska vrednost 1 porcije (brez kosa sadja):


E: 440 kcal (1848 kJ)

B: 24 g

M: 26,5 g

OH: 26 g

VL: 6 g

Omega-3: 295 mg

Železo: 4,4 mg

DOBER TEK!

Recept pripravila: Dajana Lucas, dipl. dietetik