Nadja Righetti Mag.dietet.

Bolnišnica Sežana
OZIMNICA

Ste tudi vi med tistimi, ki poskrbite za OZIMNICO?


Pozimi imamo na voljo nekoliko manj sveže zelenjave in sadja, zato si velikokrat spomladi, poleti in tudi jeseni naredimo zaloge oziroma ozimnico.


Del ozimnice predstavlja vložena zelenjava. Vlaganje zelenjave je eden izmed najstarejših načinov prezerviranja živil. Na ta način nas bodo izdelki počakali v kozarcih dlje časa, kot če bi bili sveži – odvisno od načina vlaganja. Doma vložena zelenjava se nekoliko razlikuje od kupljene. Še posebej, ko gre za vlaganje v kisu ali slanici. Vložena zelenjava v slanici je veliko bolj primerna, če želimo ohraniti hranila v živilu. Slanico pripravimo le iz vode in soli in zdrži približno 6 mesecev. Tako vloženi zelenjavi pravimo tudi fermentirana zelenjava in vsebuje veliko probiotičnih bakterij. Kupljena vložena zelenjava pa je večinoma vložena v kisu in slanici. Kis in sol delujeta kot naravna konzervansa in zaradi tega je lahko živilo užitno v bistvu za vedno. Slaba lastnost takega vlaganja zelenjave pa je, da se izgubi večina mikrohranil.


Drugi del ozimnice predstavljata vloženo in tudi sušeno sadje in nekatera zelenjava (npr. gobe), lahko tudi začimbe in čaji. Tekočino vloženega in konzerviranega sadja ponavadi predstavljata voda in sladkor. Sladkor deluje kot konzervans in podaljša obstojnost živila. Sadje si lahko tudi posušimo in uživamo pozimi, ko le tega ni v izobilju. Suho sadje obdrži tudi veliko mikrohranil, izgubi pa vodo, zato je vsebnost sladkorjev v posušenem sadežu bistveno višja kot v svežem. V naši ozimnici se pogosto znajdejo vložena paprika, kumarice, rdeča pesa, oljke, breskve, marelice, češnje in domača paradižnikova šalša. Od suhih jedi pa suhe fige, suhi kakiji in suhi jabolčni krhlji. Nabiramo in posušimo pa zelo pogosto čaje iz lipe, mete, kamilice…


Kaj pa pri vas?

KOZJE MLEKO IN KOZJI MLEČNI IZDELKI

Eden izmed partnerjev Lokalno je zdravo je tudi Kmetija Žerjal iz Tomaja, ki se že vrsto let ukvarja s kozjerejo in predelavo kozjega mleka. V zadnjem času z njimi sodelujemo predvsem virtualno. Z nami sodelujejo tako na spletni strani Lokalno je zdravo kot tudi v facebook skupini Kras in Brkini – Lokalno je zdravo, kjer imajo navedeno svojo sezonsko ponudbo.

Na splošno uživanje kozjega mleka in mlečnih izdelkov zelo narašča. Poglavitni razlogi so lahka prebavljivost, ugodna hranilna sestava in nižja vrednost laktoze v primerjavi s kravjim mlekom. Poleg tega so izdelki iz kozjega mleka edinstvenega okusa in mlečne arome.

 

Kozje mleko je lažje prebavljivo, ker ne vsebuje protitelesa aglutinina. To povzroči, da so maščobne kapljice v kozjem mleku zelo majhne, nasprotno pa so v kravjem mleku veliko večje in je tako težje prebavljivo od kozjega. Pri prebavnih težavah se lahko poskusi kravje mleko nadomestiti s kozjim. A vendar se pri alergiji na mleko ne priporoča uživanje tako kravjega kot kozjega mleka. Kar se  tiče hranilne sestave, je precej podobna hranilni sestavi kravjega mleka. Kozje mleko naj bi vsebovalo več vitamina C, kalija in kalcija. Hkrati je vsebnost vseh hranil odvisna od pasme koz in obdelave mleka (pasterizacija, odvzem maščob, dodajanje mikrohranil, ipd.). Tisti, ki imate radi mleko in mlečne izdelke, poskusite kdaj v vaš jedilnik umestiti tudi kozje mleko ali mlečne izdelke. Tako bo vaša prehrana še bolj pestra in bogata s hranili. Še posebej, če so izdelki pridelani/predelani na lokalni kmetiji kot je npr. Kmetija Žerjal.

 

Zanimivost:

Koze so ene izmed redkih živali, ki zaradi neznanega razloga, ne zbolevajo za rakom. Zato so nekateri ljudje mnenja, da je kozje mleko zdravilno, a znanstvenih dokazov za to še ni.

ZDRAVO PREHRANJEVANJE


Zdravo prehranjevanje ima zelo pomembno vlogo pri zdravem življenjskem slogu. Skupaj s telesno aktivnostjo sta glavna zaščitna dejavnika za krepitev zdravja in kakovostno življenje. Dokazano je namreč, da nezdrava prehrana in telesna neaktivnost vplivata na razvoj najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, nekatere vrste raka, debelost, osteoporoza, ipd.). Tveganje za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni se še poveča z ostalimi dejavniki nezdravega življenjskega sloga (kajenje, prepogosto uživanje alkohola, ipd.). Recimo, s kajenjem se poveča tveganje za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB).


Predstavili vam bomo kako se prehranjevati čim bolj zdravo, z uravnoteženo in mešano hrano, da bi ohranili vaše zdravje.


 • Poskrbite, da bo vaša prehrana hranilno bogata in da hkrati uživate v njej. Priporoča se vsaj 3 dnevne obroke, da bodo makrohranila (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe) primerno razporejena čez celoten dan. To je predvsem zelo pomembno za beljakovine.

 • Izbirajte več polnovrednih žit in žitnih izdelkov lokalne pridelave kakor prečiščenih in oluščenih. Polnovredna žita vsebujejo veliko več vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in zelo pomembno prehransko vlaknino.

 • Priporoča se uživanje sadja in zelenjave večkrat na dan. Sadje in zelenjava naj bosta lokalno in sezonsko pridelana, saj imata tako pridelana sadje in zelenjava več vitaminov in mineralov. Sadje ali zelenjavo vključimo v vsak obrok v dnevu.

 • Ne pretiravamo z vnosom maščob, predvsem nasičenih (živalskega izvora). Veliko bolj primerne so nenasičene maščobe iz rastlinskih olj in oreščkov. Prekomerno uživanje maščob predstavlja velik dejavnik tveganja pri nastanku srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka.

 • Prav tako bodite pozorni pri izbiri mesa in mlečnih izdelkov – veliko bolj zdrava izbira so pusta živila živalskega izvora. Izbor živil živalskega izbora naj bo raznolik (perutnina, ribe, jajca, sir, pusta govedina, pusta svinjina). Poskusite imeti ribe na jedilniku 1x tedensko.

 • Poskusite enkrat v tednu imeti brezmesni dan, vir kakovostnih beljakovin naj predstavljajo stročnice, jajca ali mlečni izdelki.

 • Za vzdrževanje zdravja kosti se priporoča dnevni vnos mleka in mlečnih izdelkov, saj so dober vir kalcija, fosforja ter vitamina D.

 • Izogibajte se hrani, ki že predhodno vsebuje veliko soli (predelana, napol pripravljena in pripravljena živila, slani prigrizki, juhe iz vrečke, jušne kocke in začimbne mešanice) ter dosoljevanju pri mizi. Prekomeren vnos natrija, ki je sestavina soli, prispeva k povišanemu krvnemu tlaku, ki je dejavnik tveganja za možgansko kap. Uporabljajte sveže in suhe začimbe.

 • Omejite uživanje prostega sladkorja (namizni sladkor) in sladkih živil (sladkarije kot so čokolade, bonboni, industrijsko pridelane slaščice).

 • Priporoča se zadostno uživanje tekočine, najbolje navadne vode, mineralne vode in nesladkanih čajev.

 • Omejite vnos alkohola, saj predstavlja veliko tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni (nekatere vrste raka, ciroza jeter, bolezni srca in ožilja). Ne priporoča se višji vnos alkohola od 1 enote na dan pri ženskah in 2 enote na dan pri moških (1 enota je 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva).
PRIMER ZDRAVEGA KROŽNIKA


Zdrav krožnik mora vsebovati zelenjavo/sadje, kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate. ½  krožnika naj predstavlja lokalna zelenjava (ali pa manj in zraven zaužijemo še skledico sveže solate ali kos sadja), ki uspeva v tistem času. ¼ krožnika naj predstavljajo beljakovine (pusto meso – perutnina, pusta govedina ali svinjina, ribe, jajca, mlečni izdelki ali stročnice) in ¼ ogljikovi hidrati (testenine, riž, ajdova kaša, prosena kaša, polenta, kruh, krompir, itd.). Izbirajte večkrat raje polnovredna žita kakor oluščena.


Potrudite se, da imate sestavljen zdrav krožnik pri vsakem obroku.


3 primeri zdravega krožnika:


 • ovseni kosmiči, mleko, jabolko, žlica orehov, cimet

 • brancin, krompir in zelenjava v pečici, oljčno olje, sadna solata

 • jajčna omleta, solata iz paprike in svežih kumarc, oljčno olje, polnozrnati kruh