Zakaj se ji sploh reče nepravilna?




Zdravstvena problematika, ki izhaja iz nezdrave/nepravilne prehrane:


Zdravstvena problematika, ki izhaja iz nezdrave/nepravilne prehrane: Nepravilna prehrana je prehrana, ki ne ustreza pravilni prehrani glede na: sestavo hrane (npr. ima preveč nasičenih maščobnih kislin, preveč čistih sladkorjev in soli, premalo vlaknin, vitaminov ter mineralov; primeri: hitra hrana (fast food), gazirane pijače, slaščice, pecivo, cvrtje, enolična in visokokalorična prehrana), način prehranjevanja (npr. premalo obrokov preko dneva in preveč zvečer) in način priprave hrane (npr. preveč cvrtja).


Nepravilna prehrana je dejavnik tveganja za: bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, raka (rak na dojki, kolorektalni rak), motnje prebavnega sistema (zaprtje, ulkus), rahitis, osteoporozo, skorbut, bolezni zob, makrocitno anemijo, anemijo zaradi pomanjkanja železa, težave v rasti in razvoju. Hkrati je napovedni dejavnik za naslednje dejavnike tveganja: povišan krvni tlak, povišan holesterol, povišan krvni sladkor, debelost, prekomerna telesna teža in reševanje težav s hrano.