Zimska klasika. Različica najbolj priljubljene enolončnice.  


SESTAVINE:

500g kislega zelja

svinjsko meso

4 srednje veliki krompirji

200g kuhanega fižola

2 žlici oljčnega olja

4 stroki česna

1 čebula

sol

poper

posušen lovorjev list

žlica moke





PRIPRAVA:

V lonec damo zelje in svinjsko meso ter prelijemo z mrzlo vodo. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju.

V tem času olupimo česen in čebulo ter ju drobno nasekljamo. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, proti koncu dodamo še česen.

Olupimo in operemo krompir, ga narežemo na manjše kose ter ga skuhamo do mehkega. Polovico krompirja pretlačimo. Krompir v kosih in pretlačen krompir stresemo v lonec z zeljem. Dodamo tudi prepraženo čebulo in česen.

V skodelici dobro premešamo dve žlici moke in 1 dcl vode, tako da nastane gladka zmes. Vlijemo jo v posodo z zeljem. Dodamo še kuhan fižol, lovorjev list ter solimo in popramo. Kuhamo še 15 minut in jed je pripravljena. Pravijo, da je jota še boljša naslednji dan.


Pa dober tek!