ZDRAV SPOMLADANSKI KROŽNIK
Sestavljen iz zelenjavne rižote, velike mešane solate in svežega sadja.
ZELENJAVNA RIŽOTA (za dve osebi)
Sestavine:
1 manjša čebula,
1 polovica pora,
2 srednje velika korenčka,
1 bučka,
1 pest čičerike (predhodno kuhane ali iz pločevinke),
1 paradižnik (ali nekaj češnjevcev),
120 g riža Arborio (lahko uporabimo tudi kamut, ječmenov rižek, polnozrnati riž…),
Sol in poper po okusu,
Olivno olje,
Česen po okusu,
Ostale začimbe (npr. peteršilj, bazilika…),
Parmezan.
Sestavine, ki jih dodajamo, naj bodo čim bolj sveže in kakovostne, izbira dodatkov je poljubna.
Postopek priprave:
V posodi segrejemo v naprej pripravljeno govejo ali zelenjavno jušno osnovo.
V kozici na žlički ali dveh olivnega olja prepražimo drobno sesekljano čebulo. Preden se čebula obarva dodamo ostalo narezano zelenjavo in skupaj pražimo približno 5 minut.
V kozico dodamo še riž in skupaj pražimo še minuto, da riž postekleni. Med tem zmes neprestano mešamo. Juha, s katero riž zalivamo, mora biti vroča. Dolivamo postopno in pravočasno – vedno dolijemo toliko tekočine, da je riž pokrit. Riž med kuhanjem ne sme plavati v tekočini, prav tako pa se tudi ne sme biti suha. Rižota mora biti med kuhanjem ves čas ravno prav vlažna. Pazimo, da riža ne prekuhamo, zato ga lahko dve minuti predhodno odstavimo iz ognja in pustimo mirovati kratek čas (v tem času riž še vpije tekočino).
Ko jed serviramo jo potresemo s sveže naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem.
Med časom kuhanja pripravimo mešano solato. Za popestritev lahko zmešamo motovilec, rukolo, radič in majhno pest sladke koruze. Solato predhodno operemo in ocedimo ter začinimo z majhnim ščepcem soli, dvema žličkama oljčnega olja in vinskim ali jabolčnim kisom.
Za sladico si privoščimo kar en kos sezonskega sadja, ki ga predhodno operemo.
Zdrav krožnik pripravila dipl. dietetičarka Nadja Righetti